Deg till pepparkakshus

Husdelarna kan du fixa på flera sätt – köp färdiga delar eller pepparkaksdeg i handeln, alternativt gör degen själv från scratch.

Förbered gärna degen dagen innan baket då den bli mer lättjobbad efter en natt i kylskåpet. Kom ihåg att ta ut den så den är rumstempererad lagom till baket, dvs. någon timme innan.

Recept pepparkaksdeg

  • 16 dl mjöl (950g)
  • 4 dl strösocker
  • 200 gram smör
  • 2,5 dl mörk sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk bikarbonat
  • ½ tsk ingefära
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk kryddnejlika
  • +mjöl till utbakning

Gör så här:

  1. Smält smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt försiktigt koka upp. Dra av kastrullen och slå på vatten. Låt vätskan svalna.
  2. Blanda de torra ingredienserna och slå sedan över den ljumna vätskan. Blanda ihop och knåda till en slät deg. Täck bunken med platsfolie och ställ i kylen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
    Kavla ut degen tunt direkt på mjölat smörpapper. Använd gärna ett par långa tunna grillpinnar på varsin sida degen för att få degen jämn. Den bör vara ca 2-3 mm tjock. Skär ut delarna efter dina mallar och lyft bort överskottsdegen. Glöm inte att spegelvända vissa delar!
  4. Förgrädda i mitten av ugnen i 4 min. Ta ut plåten ur ugnen och låt delarna svalna.
    Lägg på mallarna igen och skär kanterna raka. Skär ut för dörr och fönster med en liten, vass kniv eller med en utstickare. Grädda igen 5-7 min tills delarna har fått fin färg. Låt dem kallna.
  5. Dekorera huset före du monterar det eftersom det är lättare när de ligger plant. Du kan fylla på med kristyr när det är färdigmonterat också, exempelvis för att få snygga istappar från taket.